India’s No.1 Educational Platform For UPSC,PSC And All Competitive Exam
  • Sign Up
  • Login
  • 0
Simplification
1.A man has Rs. 480 in the denominations of one-rupee notes, five-rupee notes and ten-rupee notes. The number of notes of each denomination is equal. What is the total number of notes that he has ?

Answer:Option 1

Explanation:

Solution:
Let number of notes of each denomination be x.
Then x + 5x + 10x = 480
⇒ 16x = 480
x = 30.
Hence, total number of notes = 3x = 90.

Discuss in forum

2.There are two examinations rooms A and B. If 10 students are sent from A to B, then the number of students in each room is the same. If 20 candidates are sent from B to A, then the number of students in A is double the number of students in B. The number of students in room A is:

Answer:Option 1

Explanation:

Solution:
Let the number of students in rooms A and B be x and y respectively.
Then, x - 10 = y + 10     ⇒     x - y = 20 .... (i)
        and x + 20 = 2(y - 20)     ⇒     x - 2y = -60 .... (ii)
Solving (i) and (ii) we get: x = 100 , y = 80.
∴ The required answer A = 100.

Discuss in forum

3.The price of 10 chairs is equal to that of 4 tables. The price of 15 chairs and 2 tables together is Rs. 4000. The total price of 12 chairs and 3 tables is:

Answer:Option 1

Explanation:

Solution:
LetthecostofachairandthatoftablebeRs.xandRs.yrespectively.Then,10x=4yory=52x15x+2y=400015x+2×52x=400020x=4000x=200So,y=(52×200)=500Hence,thecostof12chairsand3tables=12x+3y=Rs.(2400+1500)=Rs.3900

Discuss in forum

4.The price of 2 sarees and 4 shirts is Rs. 1600. With the same money one can buy 1 saree and 6 shirts. If one wants to buy 12 shirts, how much shall he have to pay ?

Answer:Option 1

Explanation:

Solution:
Letthepriceof asareeandashirtbeRs.xandRs.yrespectively.Then,2x+4y=1600....(i)andx+6y=1600....(ii)Divideequation(i)by2,wegetthebelowequation.=>x+2y=800(iii)Nowsubtract(iii)from(ii)x+6y=1600()x+2y=8004y=800Therefore,y=200Nowapplyvalueofyin(iii)=>x+2×200=800=>x+400=800Thereforex=400Solving(i)and(ii)wegetx=400,y=200Costof12shirts=Rs.(12×200)=Rs.2400

Discuss in forum

5.A sum of Rs. 1360 has been divided among A, B and C such that A gets 2/3 of what B gets and B gets 1/4 of what C gets. B's share is:

Answer:Option 1

Explanation:

Solution:
LetCsshare=Rs.xThen,Bsshare=Rs.x4,Asshare=Rs.(23×x4)=Rs.x6x6+x4+x=136017x12=1360x=1360×1217=Rs.960Hence,Bsshare=Rs.(9604)=Rs.240

Discuss in forum

6.One-third of Rahul's savings in National Savings Certificate is equal to one-half of his savings in Public Provident Fund. If he has Rs. 1,50,000 as total savings, how much has he saved in Public Provident Fund ?

Answer:Option 1

Explanation:

Solution:
LetsavinginN.S.CandP.P.F.beRs.xandRs.(150000x)respectively.Then,13x=12(150000x)x3+x2=750005x6=75000x=75000×65=90000SavingsinPublicProvidentFund=Rs.(15000090000)=Rs.60000

Discuss in forum

7.A fires 5 shots to B's 3 but A kills only once in 3 shots while B kills once in 2 shots. When B has missed 27 times, A has killed:

Answer:Option 1

Explanation:

Solution:
Letthetotalnumberofshotsbex.Then,ShotsfiredbyA=58xShotsfiredbyB=38xKillingshotsbyA=13of58x=524xShotsmissedbyB=12of38x=316x3x16=27orx=(27×163)=144BirdskilledbyA=5x24=(524×144)=30

Discuss in forum

8.To fill a tank, 25 buckets of water is required. How many buckets of water will be required to fill the same tank if the capacity of the bucket is reduced to two-fifth of its present ?

Answer:Option 1

Explanation:

Solution:
Letthecapacityof1bucket=xThen,thecapacityoftank=25kNewcapacityofbucket=25xRequirednumberofbuckets=25x(2x/5)=(25x×52x)=1252=62.5

Discuss in forum

9.In a regular week, there are 5 working days and for each day, the working hours are 8. A man gets Rs. 2.40 per hour for regular work and Rs. 3.20 per hours for overtime. If he earns Rs. 432 in 4 weeks, then how many hours does he work for ?

Answer:Option 1

Explanation:

Solution:
Suppose the man works overtime for x hours.
Now, working hours in 4 weeks = (5 * 8 * 4) = 160.
∴ 160 * 2.40 + x * 3.20 = 432
⇒ 3.20x = 432 - 384 = 48
x = 15.
Hence, total hours of work = (160 + 15) = 175.

Discuss in forum

10.Free notebooks were distributed equally among children of a class. The number of notebooks each child got was one-eighth of the number of children. Had the number of children been half, each child would have got 16 notebooks. Total how many notebooks were distributed ?

Answer:Option 1

Explanation:

Solution:
Explaination 1
Let number of children=nThen, number of books each child will get =n8Total books distributed=n×n8=n28If the number children=n2,number of books each child will get=16Total books distributed =n2×16=8n n28=8nn8=8n=64Total number of books distributed=8n=8×64=512

Explaination 2
If number of children was half, each child would have got 16 books.
Therefore, actually each child got
162
= 8 Books And the number of children is 8 × 8 = 64
Hence, total number of books distributed = 64 × 8 = 512

Explaination 3
Let number of children
=n

Then, number of books each child will get
=n8

If the number children
=n2
,
number of books each child will get
=16

More children, less books (indirect proportion). Therefore,
n:n2=16:n8n28=8nn8=8n=8

Therefore, total number of books distributed
=8n = 8×64 = 512

Discuss in forum

Page 1 Of 17