India’s No.1 Educational Platform For UPSC,PSC And All Competitive Exam
  • Sign Up
  • Login
  • 0
Analyzing Arguments
1.One New York publisher has estimated that 50,000 to 60,000 people in the United States want an anthology that includes the complete works of William Shakespeare. And what accounts for this renewed interest in Shakespeare? As scholars point out, his psychological insights into both male and female characters are amazing even today.
This paragraph best supports the statement that

Answer:Option 1

Explanation:

Solution:
The last sentence in the paragraph clearly gives support for the idea that the interest in Shakespeare is due to the development of his characters. Choice a is incorrect because the writer never makes this type of comparison. Choice c is wrong because even though scholars are mentioned in the paragraph, there is no indication that the scholars are compiling the anthology. Choice d is wrong because there is no support to show that most New Yorkers are interested in this work. There is no support for choice e either.

Discuss in forum

2.One of the warmest winters on record has put consumers in the mood to spend money. Spending is likely to be the strongest in thirteen years. During the month of February, sales of existing single-family homes hit an annual record rate of 4.75 million.
This paragraph best supports the statement that

Answer:Option 1

Explanation:

Solution:
This is clearly the best answer because the paragraph directly states that warm weather affects consumers inclination to spend. It furthers states that the sales of single-family homes was at an all-time high. There is no support for choice a or c. Choice b is wrong because even though there were high sales for a particular February, this does not mean that sales are not higher in other months. Choice d presents a misleading figure of 4 million. The paragraph states that the record of 4.75 million was at an annual, not a monthly, rate.

Discuss in forum

3.Generation Xers are those people born roughly between 1965 and 1981. As employees, Generation Xers tend to be more challenged when they can carry out tasks independently. This makes Generation Xers the most entrepreneurial generation in history.
This paragraph best supports the statement that Generation Xers

Answer:Option 1

Explanation:

Solution:
The support for choice b is given in the second sentence of the paragraph. Generation Xers like to work independently, which means they are self-directed. No support is given for either choice a or choice c. Choice d is not related to the paragraph. Although the paragraph mentions that Generation Xers like to be challenged, it does not say they like to challenge their bosses attitudes; therefore, choice e can be ruled out.

Discuss in forum

4.In the past, consumers would rarely walk into an ice cream store and order low-fat ice cream. But that isn't the case today. An increasing health consciousness combined with a much bigger selection of tasty low-fat foods in all categories has made low-fat ice cream a very profitable item for ice cream store owners.
This paragraph best supports the statement that

Answer:Option 1

Explanation:

Solution:
This choice is supported as the best answer because the paragraph indicates that low-fat ice cream was once an unpopular item, but now, because consumers are more health conscious and because there is a wider array of tasty low-fat foods, low-fat ice cream is a profitable item for ice cream store owners. There is no indication that choices a, b, d,or e are true based on the information given.

Discuss in forum

5.Today's high school students spend too much time thinking about trivial and distracting matters such as fashion. Additionally, they often dress inappropriately on school grounds. Rather than spending time writing another detailed dress policy, we should make school uniforms mandatory. If students were required to wear uniforms, it would increase a sense of community and harmony in our schools and it would instill a sense of discipline in our students. Another positive effect would be that teachers and administrators would no longer have to act as clothing police, freeing them up to focus on more important issues.
This paragraph best supports the statement that

Answer:Option 1

Explanation:

Solution:
The support for choice e is in the third sentence "we should make school uniforms mandatory". There is no evidence provided to support choices a, b, and d. And although we know that teachers and administrators are spending some of their time enforcing dress code, the paragraph does not quantify how much of their time is spent that way, so there is no support for choice c.

Discuss in forum

6.The criminal justice system needs to change. The system could be more just if it allowed victims the opportunity to confront the person who has harmed them. Also, mediation between victims and their offenders would give the offenders a chance to apologize for the harm they have done.
This paragraph best supports the statement that victims of a crime should

Answer:Option 1

Explanation:

Solution:
This answer is clearly stated in the first sentence of the paragraph. There is no support in the passage for choices a, d,or e. As for choice c, although mediation is mentioned, the statement does not indicate that victims should be the mediators.

Discuss in forum

7.A few states in this country are considering legislation that would prohibit schools from using calculators before the sixth grade. Other states take a different position. Some states are insisting on the purchase of graphing calculators for every student in middle school.
This paragraph best supports the statement that in this country

Answer:Option 1

Explanation:

Solution:
The paragraph clearly states that there are two differing opinions with regard to the use of calculators in the classroom. Although some people may believe that choice b is true, the paragraph does not indicate this. Choice c has no relation to the paragraph. Choice d makes logical sense, but the paragraph says nothing about cost. Choice e is an opinion that is not given in the paragraph.

Discuss in forum

8.It is well known that the world urgently needs adequate distribution of food, so that everyone gets enough. Adequate distribution of medicine is just as urgent. Medical expertise and medical supplies need to be redistributed throughout the world so that people in emerging nations will have proper medical care.
This paragraph best supports the statement that

Answer:Option 1

Explanation:

Solution:
This answer is implied by the statement that redistribution is needed so that people in emerging nations can have proper medical care. Choices a, b, and c are not mentioned in the passage. Choice d is also incorrect—the passage indicates that the distribution of medicine, not its production, is inadequate.

Discuss in forum

9.Yoga has become a very popular type of exercise, but it may not be for everyone. Before you sign yourself up for a yoga class, you need to examine what it is you want from your fitness routine. If you're looking for a high-energy, fast-paced aerobic workout, a yoga class might not be your best choice.
This paragraph best supports the statement that

Answer:Option 1

Explanation:

Solution:
The second sentence points out that people should examine what they want from a fitness routine before signing up for a new exercise class. There is no evidence to support choice a. Choice c might sound reasonable due to the fact that the paragraph tells us that yoga has become very popular, but this statement is not supported by the information provided in the paragraph. Choices d and e are also not supported since the paragraph doesn't tell us whether yoga is good for both body and mind or what people think about it.

Discuss in forum

10.Human technology developed from the first stone tools about two and a half million years ago. At the beginning, the rate of development was slow. Hundreds of thousands of years passed without much change. Today, new technologies are reported daily on television and in newspapers.
This paragraph best supports the statement that

Answer:Option 1

Explanation:

Solution:
The last sentence states that new technologies are reported daily, and this implies that new technologies are being constantly developed. There is no support for choice a.With regard to choice b, stone tools were first used two and a half million years ago, but they were not neessarily in use all that time. Choice c is clearly wrong since the paragraph states when stone tools first came into use. Although some may agree that choice e is true, the author of the paragraph does not give support for this opinion.

Discuss in forum

Page 1 Of 4