Total discount by A=20000×8100+16000×5100=1600+800=Rs. 2400Selling price of A=36000−2400=Rs.33600Selling price of B=36000×100−7100=36000×93100=Rs. 33480
Let the number of bad apples = x
Cost price of (240 - x) apples = Rs. 3.50 × (240 - x)
According to the question,
⇒ 3.50 × (240 - x) - 600 = 198
⇒ x = 12
So, % of apples thrown away are
x%=12240×100%=5%
Alternate :
Selling price of apples
= 600 + 198 = 798
Number of apples sold
=7983.50=228% of apples thrown = 240−228240×100=12240×100=5%
According to the question,
Cost price of the radio = Rs. 600
5% of cost price is charged
=5100×600=Rs. 30
∴ Total cost price = 60 + 30 = Rs. 630
To gain 15% then selling price
=630+15100×630=Rs. 724.50
According to the question,
Pen × Profit (%) = Total Profit
Total 150 pens × 15 = 2250
50 × 10 = 500
100 × a = 1750
a = 17.5
∴ Remaining profit % of pen = 17.5%